Просвіта Дзвін Севастополя Союз українок ТРK Бриз
На першу Галерея Вільна трибуна УКІЦ УГКЦ
Відгуки Бібліотека Пласт Смішного! Лінки

ЧЕКАЄМО СВЯТ З ТРИВОГОЮ

Наближаються наші традиційні релігійні свята, то ж заздалегідь треба правильно їх запланувати. Щоб не повторилися минулорічні антисвята. Тоді, не дотримуючись християнської етики, роль Святого Миколая взяли на себе працівники держадміністрації, щоб зробити собі рекламу. По всьому християнському світі проводиться виховна робота з дітьми і молоддю, влаштовуються свята театрально. У нашому місті треба брати приклад з УКІЦ.
Адже в минулому році у Центрі культури і мистецтв на вул. Леніна в День Святого Миколая зробили Новорічний сценарій радянського періоду. А в свято Різдва Христового на площі Нахімова представляли зовсім не Ісуса Христа і Матір Божу. На сцені головною дійовою особою було порося в дикому вереску музики. І це в той час, коли вся Україна колядувала. То хіба ми, жителі Севастополя, китайці та японці? Але навіть за східним календарем ще рано було свиню прославляти. І то в такий святий день забруднювати нас свинством, що є гріховно і антиморально. До того ж на сцені актори курили цигарки. Це до цього привчаємо дітей і молодь?
Я запитала про це неподобство у п. Ситник, працівника з Палацу дитинства та юнацтва, і заступника голови управління освіти і науки Корнійця Віктора Івановича. На моє зауваження щодо сценарію пані Ситник сказала, що вони не були готові до виступу, а управління культури примусило виступити будь з чим. Свідками цього були журналісти газети "Кримська світлиця" і, зрозуміло, ошелешені глядачі - ті, хто розумів, яка наруга чиниться над українськими традиціями і свідомістю людей. Отож, маємо небезпеку не лише від зомбуючого телебачення, а й з боку управлінь СМДА, які мусили б бути відповідальними за культурне виховання севастопольської громади.
А ще, крім того, Новорічних свят населення нашого міста стало боятися через вибухи піротехніки. Раніше люди співали, танцювали, а зараз здригаються від пострілів, бо скільки пожеж, поранень, страху покинути домівку, щоб в гості піти. Як мучаться люди похилого віку, страждають діти і родичі в журбі за них. То це хіба свято тепер? Це день тривоги і псування настрою громадянам нашого міста.

Богдана ПРОЦАК,
голова Союзу українок м. Севастополя.

"Кримська Свiтлиця" > #46 за 16.11.2007 > Тема "З потоку життя"

Ідея та наповнення - Микола ВЛАДЗІМІРСЬКИЙ